Free Flowing Contemporary Design

Designer: Mike Farley
Project Manager: Jimmy Kelly

This project was all about the family, both relaxing and their activities.  The family wanted to blend the rocky hillside with a flowing contemporary design.  The pool was the primary focal point with a tiled beach entry, boulder grotto, built-in table, and lots of benches to relax and gather.  The table and low maintenance required a in floor cleaning system.  The limestone boulder grotto and boulder retaining walls tied in with the rocky hillside and helped with retaining.  When we dug the pool it took 16 hours of hammer time to chisel out the deep end of the rock.  The owner purchased the home when it was almost complete.  It did not have a media room so one was added which eliminated all the views to the back yard except for the porch windows.  The outdoor kitchen was to be added on the porch and eliminate most of the remaining views.  As we developed this project, it was decided to create a separate structure for the kitchen.  The cabana also featured a fireplace and tv to gather around.  The kitchen and bar on the east side provided shade for the barstools.  The homeowners association required that the stone on the cabana match the house after construction started.  The spa with rolled glass beam provided close access to the house & cabana and softened the slide structure.   The fire pit was centered between the cabana and spa for visual and gathering effects.  Walls were added for seating and retaining the hillside.  Focal points from the house view were desired to look good during the day and night.  So, fire and water bowls were incorporated.  The tile columns, water line tile and rolled spa edge added the desired sparkle.  The spa scuppers and water bowls added to that effect also.  The safety finger ledge stopped at the columns to keep the visual effect but still provided the desired safety.  The slide, terraced play area, and basketball court gave lots of area for the family and neighborhood to gather and play.   Travertine pavers and coping were used around the pool and colored and textured concrete on the basketball court.  The palms created some buffer on the back of the pool but still allowed a view of the kids playing.  The pool LED lights, fire features and landscape lighting adds to the final sparkle of this project that eliminates the need to ever get away.